Print
Category: Архив
Hits: 817

риватний сектор виділить 250 мільйонів доларів на допомогу біженцям

30 компаній, в числі яких ІКЕА, ЛЕГО і Водафон, заявили про готовність вкласти кошти в освіту, навчання, робочі місця і юридичні послуги для біженців.

Зліва направо: Юакім Рейтер, Джон Гудвін, Домінік Хайд, УВКБ ООН, Хамді Улук і Толга Онку в Женеві. © УВКБ ООН / Стів Форрест

На Глобальному форумі 30 компаній, в числі яких ІКЕА, ЛЕГО і Водафон, заявили про готовність вкласти кошти в освіту, професійне навчання, робочі місця і юридичні послуги для біженців, а також надати їм фінансову підтримку.

Роль приватного сектора в підтримці мільйонів вимушено переміщених осіб по всьому світу значно зросла. Це продемонстрував перший день Глобального форуму з питань біженців в Женеві: керівники підприємств оголосили про внески в розмірі 250 мільйонів доларів.

Масштаби допомоги допомогли окреслити Фонд ІКЕА, Інгка Груп і Інтер ІКЕА, які пообіцяли організувати професійну підготовку і мовні курси для 2500 біженців. Проект буде реалізований до 2022 року в 300 магазинах мережі в 30 країнах.

Протягом наступних п’яти років Фонд ІКЕА виділить на ці програми гранти в розмірі 100 мільйонів євро.

«Робити добро – це вигідний бізнес. У ІКЕА ми можемо дозволити собі думати про наступні покоління », – заявив менеджер по роздрібним операціям Інгка Груп Толга Онку на спільній прес-конференції з керівниками Фонду ЛЕГО і телекомунікаційною компанією Водафон.

Онку зазначив, що ІКЕА прагне сформувати позитивний імідж біженців: «Це наші друзі та колеги, завтра в їхньому становищі можу опинитися я або ви, це можуть бути наші діти або онуки. Я думаю, що сьогодні ми зобов’язані зробити так, щоб дискурс навколо біженців у всьому світі був позитивним ».

Більше половини з 25,9 мільйонів біженців в світі – діти. Щоб поліпшити їхнє життя, Фонд ЛЕГО оголосив про виділення гранту в розмірі 100 мільйонів доларів на навчання дітей-біженців через ігрову платформу PlayMatters. Ця програма спрямована на формування особистості і розвиток соціальних, емоційних, когнітивних, фізичних і творчих навичок.

«Ми приділяємо особливу увагу раннього розвитку, – повідомив генеральний директор Фонду ЛЕГО Джон Гудвін. – Ми вважаємо, що необхідно зробити все, щоб забезпечити цим дітям можливості як для подолання важких випробувань, так і для того, щоб вони процвітали в житті ».

У свою чергу, Фонд Водафон взяв на себе зобов’язання розширити програму Діджитал-освіти до 500 000 чоловік. Зараз на програмі навчаються 85 000 молодих біженців.

Кількість мережевих шкіл (Instant Network Schools) в Кенії, Танзанії та Демократичній Республіці Конго буде збільшено, щоб розширити доступ студентів до світових онлайн-ресурсів. До 2025 року до ініціативи приєднаються і інші країни.

«Чотири мільйони дітей-біженців не мають доступу до освіти, – підкреслив директор із зовнішніх зв’язків Водафон Юакім Рейтер. – Нам необхідно скоротити це пробіл, щоб всі діти, незалежно від того, де вони народилися, нехай навіть і в таборі біженців, мали право на краще життя ».

Перший в історії Всесвітній Форум з питань біженців проходить зараз в Женеві, учасники зосереджені на пошуку рішень для 70 мільйонів дітей, жінок і чоловіків, які втекли зі своїх домівок через війни, конфліктів і переслідувань.

У триденній зустрічі беруть участь біженці, глави держав і урядів, керівники ООН, міжнародні інститути, представники громадянського суспільства та бізнес лідери.

Більше 30 інших організацій – малих і середніх підприємств, юридичних фірм, транснаціональних корпорацій, соціальних підприємств, приватних фондів, коаліцій та інвестиційних мереж – виступили з обіцянками.

У центрі їх уваги – цілі Глобального договору про біженців, затверджені Генеральною Асамблеєю ООН рік тому.

«У міру того як старі конфлікти тривають і виникають нові, які змушують мільйони людей переміщатися, нам потрібні продумані, надихаючі, захоплюючі і інклюзивні способи надання допомоги біженцям і приймаючим країнам. Всі ми можемо зіграти свою роль, – зазначає Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді. – Приватний сектор з властивою йому його креативністю та драйвом зробив ряд важливих заяв і обіцянок на Глобальному форумі. Компанії готові до того, щоб зробити ще більше ».

Інші зобов’язання стосуються можливості отримання біженцями юридичних послуг на безоплатній основі, послуг з розвитку бізнесу, інвестицій в компанії, очолювані біженцями, інноваційного фінансування, грошової допомоги, а також доступу до поновлюваних джерел енергії.

Генеральний директор йогуртовой «імперії» Chobani Хамді Улукайя, який заснував партнерство приватних компаній для допомоги біженцям, розповів про наймання вимушено переміщених осіб і про тих перетвореннях, які з ними відбулися.

«В ту хвилину, коли вони почали працювати, вони перестали бути біженцями», – пояснив він.