Print
Category: Архив
Hits: 819

Міжнародне співтовариство має зробити набагато більше разом щодо підтримки біженців, сказав глава ООН

Необхідні сміливі та конкретні зобов’язання, щоб забезпечити більш справедливу підтримку біженців, сказав Генеральний секретар ООН на першому в історії Глобальному форумі з питань біженців.

“Лише вдячність є недостатньою в цей час турбулентності… Міжнародне співтовариство має зробити набагато більше разом щодо підтримки біженців”, – сказав Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш на відкритті сесії першого в історії Глобального форуму біженців.

“Зараз як ніколи нам потрібна міжнародна співпраця, практичні та ефективні рішення … Нам потрібні кращі рішення для тих, хто змушений покинути свої домівки, так і краща допомога громадам та країнам, які їх приймають”.

Форум пройшов в Женеві в момент, коли 70,8 мільйонів людей є вимушено переселеними в усьому світі, в тому числі 25,9 мільйонів біженців. Близько 3000 людей беруть участь у форумі, зокрема біженці, глави держав та урядів, лідери ООН, міжнародні установи, організації розвитку, керівники бізнесу та представники громадянського суспільства.

“Зараз як ніколи нам потрібна міжнародна співпраця та практичні та ефективні відповіді”.

УВКБ ООН, Агентство ООН у справах біженців, організовує Форум спільно зі Швейцарією, Коста-Рікою, Ефіопією, Німеччиною, Пакистаном та Туреччиною – деякі з цих країн, приймають найбільшу кількість біженців у світі.

Протягом трьох днів форум спрямований на створення нових підходів та довгострокових зобов’язань з боку різних суб’єктів допомоги біженцям та громадам, у яких вони проживають.

“Я закликаю вас бути сміливими та конкретними в тих зобов’язаннях, які ви візьмете під час форуму”, – сказав Гутерреш, який займав посаду Верховного комісара ООН у справах біженців з 2005 по 2015 рік. “Це момент амбіцій, це момент коли треба відмовитись від моделі підтримки, яка занадто часто залишає біженців десятиліттями в невизначеності”.

“Це також означає забезпечення кращої координації між різними суб’єктами для досягнення стійких рішень”, – сказав він.

Також звертаючись до Форуму, Верховний комісар ООН з питань біженців Філіппо Гранді заявив, що бідність, нерівність та кліматична криза прискорюють конфлікти та переміщення, в той час як “тривалі кризи здаються все більш непереборними”.

У той же час, за його словами, частковий і неврівноважений підхід до біженців означає, що країни, що мають більше ресурсів, перекладають відповідальність на країни, що розвиваються, які “менш здатні впоратися”.

“Настав час перезавантажити наші відповіді”, – сказав Гранді. “Нам потрібне чітке бачення, щоб надихати та залучати людей та установи в усьому суспільстві – широкий альянс урядів, громади допомоги, бізнесу, інститутів розвитку, громадянського суспільства, груп віросповідань, академій, спорту та мистецтва та самих біженців”, він сказав. “Ми представляємо саме цей союз – тут, сьогодні”

“Настав час перезавантаження. Нам потрібне ширше бачення”.

Гранді зазначив, що Глобальний договір про біженців, затверджений Генеральною Асамблеєю ООН рік тому, відкриває шлях усім брати на себе відповідальність та грати свою роль, включаючи всі рівні влади, приватний сектор, агенції розвитку та фінансові установи, громадянське суспільство, релігійні установи та самих біженців.

“Протягом наступних двох днів ми можемо побачити широкий спектр інноваційних обіцянок та ініціатив, які допоможуть перетворити реакцію на кризи біженців у справді глобальні зусилля”, – сказав він.

Верховний комісар використав платформу, щоб вітати близько 80 біженців на Форумі, наголошуючи на їх “ключовій ролі” у формуванні його результатів.

На Форумі проводиться широкий спектр внесків, що включають фінансову, технічну та матеріальну допомогу; зміни в законодавстві та політиці для забезпечення більшого включення біженців у суспільство; місця переселення та підтримка країн походження для створення середовища, сприятливого для вирішення.

Три дні дискусій, спеціальних заходів та діалогів на високому рівні в Женеві будуть зосереджені на шести ключових сферах: механізми розподілу тягарів та відповідальності; освіта; робота та засоби до існування; енергетика та інфраструктура; рішення; і здатність до захисту.